Tips om te kamperen met een baby

Wij weten niet beter, kamperen met een baby kan prima en wordt volop gedaan. Op een camping als De Berenkuil die zich compleet richt op gezinnen met jonge kinderen, zijn we ook helemaal voorbereid op de komst van baby’s. Ja, het vergt wel wat voorbereiding, kamperen met een baby. Maar die voorbereiding is onlosmakelijk verbonden met elk uitstapje met een baby, hoe kort dit uitstapje ook is. Baby’s poepen en plassen wat af, hebben bijna een continue honger en vallen te pas en te onpas in slaap. Daar heb je uitrusting voor nodig om dat in goede banen te leiden.

Ok, als je een huilbaby hebt mag je er best even langer over nadenken voordat je een camping gaat uitzoeken. Huilbaby’s en dunne tentdoeken zijn niet de meest ideale combinatie. Als je een baby hebt die ‘s nachts best wel eens wil huilen maar ook net zo snel weer stil te krijgen is, dan zou niks je moeten tegenhouden om op kampeervakantie te gaan. Een lijst met do’s en dont’s om je goed op weg te helpen als je wilt gaan kamperen met een baby.

Kamperen met een baby, vermoeiend?

Eerlijk is eerlijk, het verplaatsen, verzorgen en het in de gaten houden van een baby heeft nogal wat voeten in aarde. Wil je het gemak van thuis, dan neem je een box mee waar de baby veilig in kan liggen en zitten. Laat je de box vanwege gebrek aan ruimte thuis dan kies je voor een baby los laten in een gebied waar de grond bezaaid ligt met natuurproducten als eikels, denneappels, naalden en blaadjes. Dan heb je ook nog eens te maken met kriebelbeestjes als mieren, torren en kevers. Laat een baby nou dol zijn op alles wat binnen grijpafstand ligt.

De kinderwagen en draagboek is je grootste vriend, maar de belangrijkste truuk is om gebruik te maken van alle mogelijke hulp voor handen. Laat de grote broer of zus even opletten terwijl jij naar de wc moet, of vraag de buren als ze even willen oppassen. Met name als de baby slaapt, en dat behoren ze nog veel te doen, dan zou kamperen juist verre van vermoeiend hoeven zijn. We zien vaak dat gezinnen met baby’s samen met bevriende gezinnen komen kamperen, dan is er altijd hulp.

Kamperen met een baby, waar en wanneer?

Je zou je kunnen afvragen hoeveel plezier je een baby doet als de camping een halve dag rijden is. Is de reis naar de camping lang, dan is de reis naar huis net zo lang. Mocht de baby plotseling ziek worden of dat het toch allemaal niet zo soepel gaat als vantevoren bedacht, dan zou het prettig zijn dat je redelijk snel weer de sleutel in je oude vertrouwde voordeur kan steken. Ga je toch voor de lange autorit, deel dan de reis op in meerdere delen.

Wil je een tevreden baby zoek dan niet bewust de hete klimaten op. In een auto of hotelkamer kan je met behulp van de airco het nog enigszins aangenaam krijgen, dit gaat je niet lukken in een caravan, vouwwagen of tent. Ons advies: reis niet langer dan drie uur en blijf in een klimaat die vergelijkbaar is met het Nederlandse. Blijf je in Nederland, dan zou je kunnen overwegen om geen grote voorraad babyvoeding en luiers mee te nemen, grote kans dat je je favoriete baby-artikelen bij de plaatselijke supermarkt kan kopen.

De zomers in Nederland zijn misschien niet altijd even prachtig, bedenk dat wanneer de zon wel schijnt dat deze krachtig is. Houdt baby’s zoveel mogelijk uit de zon.

Kamperen met een baby, welk kampeermiddel?

Even los van als je voor een tent, caravan of vouwwagen kiest, de belangrijkste eigenschap van een baby-proof kampeermiddel is dat er genoeg ruimte is. Met een baby een tent in moeten kruipen is nou niet bepaald ideaal, daarnaast moet er ruimte zijn voor de baby om te kunnen spelen en moet alle bagage goed weggestouwd kunnen worden. En als de baby zijn ochtend- of middagslaapje gaat doen zou het prettig zijn als je niet in dezelfde ruimte hoeft te zijn. Met de meeste caravans en vouwwagens is dit allemaal wel te realiseren, ga bij een tent voor een exemplaar die van binnen uit verschillende ruimtes bestaat (of kan bestaan) en voor een variant waar je in kan staan.

Kamperen met een baby, waar slaapt de baby?

De meest voor de handliggende plek om een baby te laten slapen tijdens een kampeervakantie is tussen beide ouders in. Je hoeft dan geen aparte slaapplek te regelen en je bent er altijd snel bij wanneer je baby begint te huilen en het is ideaal voor het geven van borstvoeding. De meeste baby’s slapen uitstekend in huid-nabeiheid van hun papa en/of mama. Deze oplossing zorgt voor goede nachtrust voor iedereen. Je zou er voor kunnen kiezen om de baby in een babynestje te leggen, dan is er nog enige drempel tussen jou en de baby, een baby die naast je ligt te slapen vergeten is niet bepaald voor zijn gezondheid.

Een hele kleine baby kan natuurlijk ook nog prima in de wieg van de kinderwagem, die zal mee zijn wanneer de baby nog niet groot genoeg voor de buggy is.

Kamperen met een baby, welke babykleertjes mee?

Kamperen is buitenleven, ook als je in je kampeermiddel bent hoef je niet te verwachten dat je het zo behaaglijk warm krijgt zoals thuis. Ook een zomer kent koude momenten, ga bij het inpakken van de babykleren uit van een combinatie van lentekleding plus zomerkleding.  Kruipt je baby, neem dan kleding mee wat vies mag worden.

Net zoals thuis, kleed een baby zo dat het niet koud gaat aanvoelen maar ook niet heet en zweterig.

Kamperen met een baby, verzorging zonder zorgen?

Je beperkt voelen in het kunnen verzorgen van je baby zou geen zorg moeten zijn, mits je specifiek kiest voor een babyvriendelijke camping. Laat de doembeelden varen dat je onhandig met je baby onder een campingdouche moet gaan staan. Een babyvriendelijke camping beschikt over toiletgebouwen met speciale kindersanitair waar genoeg gelegenheid is om je baby uitgebreid te badderen, douchen en te verschonen. Maar ook in elk ander gebouw op de camping zal de mogelijkheid zijn om je baby te verschonen.

Kies je voor een camping die zich niet specifiek richt op gezinnen met jonge kinderen dan kies je voor een kampeervakantie waarbij het iets meer behelpen is. Zorg er dan in ieder geval voor dat je een teiltje bij de hand hebt die je kan vullen met warm water om je baby te wassen of kies ervoor om een opvouwbaar babybadje mee te nemen. De enige uitdaging die je dan nog hebt is hoe je genoeg warm water in het badje krijgt.

En als het om eten gaat kan het soms wat behelpen zijn bij gebrek aan de comfortabele stoel van thuis waarin het ontspannen borstvoeding geven is. Vooral ‘s nachts wil je niet teveel geouwehoer door de tent heen, zorg er dus voor dat je baby zo dicht mogelijk bij je slaapt. En dan het flesje geven, gelukkig is uit onderzoek gebleken dat het geen probleem is om daar warm kraanwater voor te gebruiken, mits uit een Nederlandse kraan. ‘s Nachts zal je niet zo snel naar het toiletgebouw sprinten voor een flesje warm water, een goed alternatief is voor het naar bed gaan het vullen van een thermoskan met heet water, grote kans dat dit in de loop van de nacht nog steeds te heet is, het is dan eenvoudig op de juiste temperatuur te krijgen met koud water.

De meeste babyvriendelijke campings zullen in hun eetgelegenheden ook een magentron hebben staan die door hun gasten gebruikt kan worden. Zo kan de baby ook gezellig mee-eten als de rest van de familie op het terras zitten te genieten van hun maaltijd.

Kamperen met een baby, makkie!

Ja een makkie. Of laten we het zo zeggen, in een gezin met baby, peuter, kleuter,8 jarige en 10 jarige is de baby qua wensen wel aardig recht door zee. Slapen, eten, verzorgd worden en zo dicht mogelijk bij papa en mama zijn. Weer of geen weer, de verlangens van een baby zullen er echt niet anders op worden, elk ouder kind zal toch wat meer noten op zijn of haar hebben afhankelijk van hoe de dag verloopt. Een baby vindt het prima om in de motregen een wandeling te maken, daar hoef je 9 van de 10 keer niet mee aan te komen bij een opstandige dreumes, peuter of kleuter.

Faciliteiten voor baby’s op camping De Berenkuil

De Berenkuil richt zich al meer dan 30 jaar lang op gezinnen met jonge kinderen. Onze compleete verwarmde toiletgebouwen zijn allemaal voorzien van een uitgebreid kindersanitair, Dus meer dan voldoende gelegenheid om je baby te badderen en te verschonen, Voor de dreumessen, peuter en kleuters hebben we verlaagde wc’s, verlaagde wasbakken en speciale douches. Voor ons zijn kinderwagens, wandelwagens, draagdoeken en flesjes/potjes die op gewarmd totaal niet vreemd. Wij vinden avondrust daarom ook erg belangrijk, vanaf 22:00 uur zien wij erop toe dat het rustig is op de camping.