Top 10 verschillen

Verschil tussen camping en glamping


Kamperen is van oudsher echt een back-to-basic activiteit en is nog steeds ongekend populair. En alhoewel kamperen nog steeds een ultiem gevoel van terug naar de natuur oproept zijn is het tegelijk ook een branche waar continu gewerkt wordt aan het upgraden van de faciliteiten en voorzieningen. 

Een stapje verder is de groeiende vraag naar het luxe kamperen, het idee dat je wel aan het kamperen bent zonder dat je je druk hoeft te maken over het opbouwen van een kampeermiddel en met de luxe van thuis. Dit wordt ook wel glamperen of glamping genoemd. Een combinatie van het woord glamorous en kamperen/camping. 

Er zijn duidelijke verschillen tussen een camping en glamping. 

Back to basic of de luxe van thuis?

Als je gaat kamperen dan is het essentieel dat je een eigen kampeermiddel hebt, zoals een tent, caravan of vouwwagen. En je bent uiteraard in staat om deze goed op te bouwen.

Niet alleen neem je een kampeermiddel bij, maar je moet naast je gewone vakantiebagage ook alles zelf meenemen wat je nog als extra (luxe) wenst. Dat zou bijvoorbeeld een kleine magnetron, koelkast of mobiele wc (potti potti) kunnen zijn. Omdat je geen onbeperkte ruimte hebt moeten er vaak concessies gedaan worden, wat niet erg is, want het blijft natuurlijk kamperen. 

Als je gaat glamperen dan is het verblijf een accommodatie die al op het vakantiepark staat. Deze glampingaccommodatie is vaak voorzien met het comfort van thuis. Van volwaardige keuken tot luxe badkamer, van comfortabel slapen tot volledige geïsoleerd. 

Je hoeft richting een glamping accommodatie haast niet meer bagage mee te nemen dan je naar een CenterParcs of Roompot vakantiepark mee hoeft te nemen. 

Populaire accommodaties die je nu vaak terugziet op glampings zijn houten lodges met tentdoekdak, boomhutten en safaritenten. Ook steeds populairder worden de luxe ingerichte yurts.

Luchtbed of boxspring?

In een caravan of vouwwagen zijn er vaak wel matrassen aanwezig, maar voor in een tent ben je al snel afhankelijk van een luchtbed, vaak in combinatie met een (ruimtebesparende) slaapzak. Slapen in een tent biedt sowieso een stuk meer uitdaging, geruisloos een bezoek aan het toilet is een hele uitdaging. Een rits openen op een camping in rust maakt bijzonder veel geluid.

Los van dan het belangrijk is om een comfortabel luchtbed mee te nemen is een extra deken voor de koude nachten ook aan te raden.

In een glamping accommodatie ligt je op een echt bed, met goed matras en onder een dekbed. Je hoeft je geen zorgen te maken om de koude nachten, de accommodatie biedt vaak genoeg isolatie om de te koude lucht buiten te houden. 

De badkamer delen of een badkamer voor jezelf?

De meest campings beschikken over één of meerdere toiletgebouwen, kampeerders maken hier gezamenlijk gebruik van. Want alhoewel veel caravans beschikken over een toilet en een douche, deze zijn vaak krapjes en worden eigenlijk alleen gebruikt als de nood hoog is. In kampeermiddelen zonder eigen toilet is er voor de nachtelijke toiletbezoeken vaak een mobiel toilet aanwezig, vooral voor gezinnen met kleine kinderen is dit een uitkomst.

De tijd dat je met je eigen toiletrol naar een toiletgebouw moet lopen is op de meest campings al lang voorbij en ondanks dat veel toiletgebouwen tegenwoordig al een stuk meer privacy bieden blijft dat gezamenlijk toiletgebruik iets wat de meer luxe kampeerders tegenstaat.

Bij glamping heb je dit probleem zeker niet, in je glamping accommodatie beschik je over een eigen badkamer die je alleen deelt met de rest van het gezin. En hierin kan je tegenwoordig zelfs beschikken over meer luxe dan thuis, want een jacuzzi onder de sterrenhemel of dubbele douche vind je in de meeste badkamers niet terug.

Simpele maaltijd of uitgebreide maaltijd?

Het koken op een kampvuur is echt wel van vervlogen tijden, toch voelt het koken op een camping vaak als behelpen en dit is dan tegelijkertijd ook de charme van het kamperen. Het is nooit zoals thuis. 

Even koken op de 5 pits zit er echt niet in en dan zal je altijd zien wanneer het water bijna kookt dan de gasfles leef is. En dan heb je ook nog eens de beperking van de koelkast, waar over het algemeen geen vriesvak inzitten. In een kleine campingkoelkast is de opslag al niet te groot.

Bij het glamperen beschik je over een accomodatie met volwaardige keuken. Het gas raak nooit op, een grote kookplaat en een grotere koelkast. En als je geluk hebt zit er ook een vaatwasser in. Je hoeft geen servies her te gebruiken om zo de grootte van de vaat te beperken. 

En ach, als we het dan hebben over het klassieke kamperen. Barbecuen blijft een populaire manier van koken op zowel camping als glamping. En dit staat niet heel ver af van een koken boven een kampvuur.

Wel of geen controle over verwarming en verkoeling?

In een land als Nederland hebben we te maken met een ruig klimaat. Tijdens de zomervakantie kan het alle kanten op. Probeer de warmte maar eens uit je kampeermiddel te krijgen tijdens een hittegolf en probeer de warmte er maar eens in te krijgen tijdens de koele zomerdagen. Een klein elektrisch kacheltje biedt wellicht nog wel enig soelaas, mits de geboden elektra dit aankan. Maar voor de nodige verkoeling is vaak toch een kwestie van laten doorwaaien en hopen dat het 's nachts wat afkoelt tijdens een hittegolf.

De meest glamping accommodaties zijn uitgerust met een soort van verwarming. Radiatoren of een gaskachel zie je geregeld. Ook zie je steeds vaker een airconditioning in een glamping accommodatie, deze kan opwarmen en afkoelen. Dit is direct de reden waarom glampings vaak het hele jaar geopend zijn en dat reguliere campings vaak in de herfst en winter gesloten zijn.

Kort seizoen of lang seizoen?

Omdat glamperen een stuk meer comfort biedt maakt dit het uitermate geschikt om het hele jaar te doen. Op veel glampings kan je alle maanden van het jaar terecht. 

Nu wordt winterkamperen steeds populairder, maar het merendeel van de campings gaat aan het begin van de herfst dicht. Dit heeft er niet alleen mee te maken dat er minder vraag is naar kamperen in de koude periodes, er is ook tijd nodig om de kampeerplekken te onderhouden. Een kampeerplek die een lente en een zomer verschillende kampeermiddelen en weertypes over zich heen heeft gehad heeft wel een behandeling nodig. Veel campings gebruiken de herfst om kampeerplekken weer te  egaliseren en in te zaaien. 

Kortom, het hele jaar door kamperen is in Nederland niet zo vanzelfsprekend, terwijl je elk moment wel terecht kan in een glampingaccommodatie. 

Maanlicht of kunstlicht?

Loop in de avond over een camping heen en je zult zien dat onder de meeste luifels wat waxinelichtjes staan, het licht wat van een kampeermiddel afkomt is minimaal. En als het dan onbewolkt is dan is het maar een kleine stap om in het pikkedonker om de sterrenhemel af te speuren naar vallende sterren of voorbij zoevende sattelieten. 

Ontkomen aan lichtvervuiling bij een glampingaccommodatie is toch wat complexer. Want ook al doe jij de lampen uit in en rondom je accommodatie, de buren uit de accommodaties om je heen zullen niet per se de behoefte hebben om de mate van verlichting te beperken. 

Kamperen blijft hiermee echt een buitending terwijl glampeerders meer naar binnengericht zijn. 

Water uit een tappunt of uit een waterkraan?

Pas als je niet direct de beschikking hebt over een eigen kraan besef je pas hoe belangrijk wateris in het dagelijks leven. Dit stukje bewustwordig zal je vooral ervaren bij kamperen. 

Zo'n 20 jaar geleden was het op de meeste campings gebruikelijk dat je een gezamenlijk watertappunt met het veldje deelde. Inmiddels hebben veel campings een eigen watertappunt per kampeerplek. Maar dan heb je alleen nog maar koud water. Warm water voor bijvoorbeeld de afwas zal je zelf moeten opwarmen of - makkelijker - moeten tappen in het toiletgebouw. 

In een glampingaccommodatie hoef je natuurlijk nooit zorgen te maken om stromend water. Herin beschik je over een waterkraan met koud en warm water.

Open huis of onneembare vesting?

De diefstalbestendige tent moet nog uitgevonden worden, maar het is de vraag of de kwetsbaarheid van een tent, vouwwagen of caravan echt een probleem is. Hele waardevolle spullen zullen vaak niet mee naar de camping gaan plus is er op een camping vaak een grote sociale controle. Een vreemde eend in de bijt zal niet onopgemerkt blijven. 

Een accommodatie kan vaak goed op slot maar zal, hoe tegenstrijdig ook, juist meer aantrekkingskracht hebben op gespuis. De mate van toegankelijkheid van de camping zelf zal uiteindelijk bepalen in hoeverre boeven het de moeite waard vinden om op onderzoek te gaan. 

Als je nou gaat kamperen of glamperen, het is belangrijk om voor vertrek te bepalen welke waardevolle spullen je meeneemt en hoe je deze bewaart. 

Gezellig met de buren of gezellig met jezelf?

Het mooie van een camping is dat iedere mede-kampeerder met hetzelfde gevoel komt kamperen als jij dat komt doen. Kampeerders kiezen bewust voor een vakantie zonder de luxe van thuis maar wel op een camping die alle faciliteiten heeft die ze nodig hebben. Jouw kampeerburen zitten in hetzelfde vrijwillige schuitje als jijzelf, en dat schept een band. De kans is klein dat er niemand is die je kan helpen als blijkt dat je de luchtbedpomp bent vergeten.

Mensen die naar een glamping gaan verlangen naar een mate van luxe en krijgen dit ook als ze er maar voor betalen. De samenhorigheid van een camping is op een glamping vaak niet aanwezig, dit komt vooral dat de accommodatie vaak al zo zelfvoorzienend is dat de glampeerders geen gebruik hoeven te maken van gezamenlijke voorzieningen als een toiletgebouw of watertappunt. Daarnaast delen glampeerders geen typische kampeer-problemen, zoals het opzetten van een tent, met elkaar.

Een camping biedt alle ruimte voor het beleven van het echte kampeergevoel, luxe voorzieningen spelen een ondergeschikte rol. Een glamping kan je vergelijken met de luxe van een hotel, alleen staan de hotelkamers verspreid over een vakantieparl. Net zoals bij een hotel kan je op een glamping luxe bijkopen, de grootte van jouw vakantiebudget is vaak de beperkende factor. Op een camping zal juist de filosofie van de campingeigenaar bepalen hoeveel voorzieningen en faciliteiten jij tot je beschikking hebt, de kans is niet groot dat jij je door een groter vakantiebudget met veel meer luxe kan onderscheiden ten opzichte van je medekampeerders, en dat is precies de bedoeling op een camping. Voor veel mensen is dat een essentieel onderdeel van het ultieme campinggevoel.

Kamperen en glamperen in de praktijk

In dit artikel wordt de indruk gewekt dat er een harde grens is tussen campings en glampings, in de praktijk is het echter zo dat veel campings een zekere mate van luxe voorzieningen aanbieden die niet zouden misstaan op een glamping. De meeste campings bieden een hele reeks aan kampeermogelijkheden aan, voor elke portemonnee, voor elk kampeergevoel.

Pure glampings vind je vooral buiten Nederland in landen als Italië en Frankrijk. Niet voor niks natuurlijk, Nederlanders die op zoek zijn naar een glamping zullen bij voorkeur ook een mooi-weer-garantie willen, en dan is een glamping in het buitenland vaak een meer logische keuze. Nederlanders die in eigen land gaan kamperen kijken vaak verder dan het weer.