Wat is er allemaal te beleven in de omgeving?

Landgoed De Berenkuil ligt in hartje Drenthe aan de rand van het dorp Grolloo met nog geen 800 inwoners, 12 km ten zuiden van Assen. De Berenkuil is onderdeel van het Nationaal Landschap Drentsche Aa en ligt aan de rand van het Geopark.


Wildlands Adventure Zoo in Emmen

Een half uurtje rijden vanaf Grolloo

Eind maart 2015 is de Wildlands Adventure Zoo in Emmen geopend, een heel nieuw “dierenpark” concept. Dieren worden niet meer geografisch ingedeeld maar naar klimaatzone.

Het park staat uit zes ‘themawerelden’, waarvan drie klimaatwerelden. Vanuit het Kompasplein reis je naar drie klimaatzones Jungola, Serenga en Nortica. Via Serenga is Animazia, te bereiken, een ‘kinderwereld’ dat uit een grote overdekte speeltuin bestaat met o.a. een Mayatempel, Piratenschip en doolhof en diverse dierverblijven.

Naast de indeling naar klimaatzone en thema onderscheidt Wildlands zich door het aanbieden van diverse shows, attracties en het vrijwel ontbreken van visuele barrières tussen dier en gast. Drie diersoorten staan afgebeeld in het parklogo en gelden als ‘icoon’ van de themawereld waarin zij gehuisvest zijn; Aziatische olifant (Jungola), leeuw (Serenga) en ijsbeer (Nortica). Wildlands Adventure Zoo in Emmen is maar een half uurtje rijden vanaf De Berenkuil (26 km).


Bluestraditie

Het dorp Grolloo kent een lange bluestraditie. In de jaren zestig huurde Cuby and the Blizzards een klein boerderijtje middenin het Grolloo. Veel legendarische Bluesplaten zagen hier het levenslicht. Voor de LP Desolation(1966) ontving de band een Edison. Het nummer To the window of my eyes uit 1968, staat nog altijd hoog in de top 2000. Het boerderijtje in Grolloo is nu een C+B museum.
Drie maanden nadat het museum geopend werd, overleed in september 2011 blueslegende Harry (Cuby) Muskee op 67 jarige leeftijd. Op dit moment is er de tentoonstelling Brood & Blizzards over de periode dat Herman Brood nog deel uitmaakte van de band.

Tour de TT

Grolloo is niet alleen de woonplaats van de bekendste zijspancoureur Egbert Streuer, maar ook één van de dorpen waar in 1925 de eerste TT race langs kwam. De eerste en enige keer. In 2014 is deze route te volgen met de motor, auto en fiets. De route is herkenbaar aan de gele bordjes.

Outdoor Grolloo

Net buiten Grolloo is het prachtige Outdoor Belevingspark gelegen op een unieke locatie rondom de recreatieplas De Kleine Moere. In het prachtig tussen de bomen gelegen Klimpark (vanaf 10 jaar) zijn inmiddels 6 parkoersen gerealiseerd variërend tussen de 2 en 10 meter hoogte. 76 hindernissen en maar liefst 725 meter kabelbaan wachten op jou. Als je durft tenminste. De langste kabelbaan is 200 meter lang en gaat vanaf 10 meter hoogte bijna volledig over het water. Heb je er daarna nog niet genoeg van dan kunt je verder met de Sensatie (13 jaar e.o), een toren in het water met 9 uitdagende hindernissen.

Voor de kinderen tot 10 jaar is er Kleintje Klimpark. Naast het zonnige terras aan het water, zijn er in en rondom de plas nog activiteiten als boogschieten, klimwanden, kanoën en survivalbaan. Dit alles op nog geen kwartiertje fietsen vanaf De Berenkuil.

Boomkroonpad

Na een mooie fietsroute van 7 kilometer is er het Boomkroonpad. Naast een wandeling door de toppen van de bomen zijn er allerlei andere activiteiten, waaronder knutselen en spannende expedities met de boswachter. Elke derde zondag in de maand is er een roofvogeldemonstratie (gratis).


Hunebedcentrum Borger

Bij het grootste hunebed in Drenthe is ook het Hunebedcentrum, waar je alles komt te weten over deze grootse keien. Zo’n 3400 jaar voor Christus bouwde het Trechterbekervolk de hunebedden als prachtige graven voor hun doden. Binnen en buiten (oertijdpark) kun je er van alles over bekijken. Bv. hoe deze grote stenen werden verplaatst. Het Hunebedcentrum is ook een Expeditiepoort van Geopark de Hondsrug.

Drouwenerzand

Pretpark Drouwenerzand met haar entreeprijs van € 12,50 inclusief eten eten en drinken is het voordeligste pretpark van Europa. Het staat niet voor niets in de top tien van best bezochte parken van Nederland en in de top drie van best beoordeelde parken. Bij de receptie van De Berenkuil zijn kortingskaarten te koop, (nog)voordeliger en je hoeft bij het park zelf niet in de rij te staan. Het leukste komt nog, het park is nog geen 10 kilometer van De Berenkuil verwijderd.