Kamperen of een hotel, de voor- en nadelen

Vraag ons niet om te kiezen tussen kamperen of een hotel, voor een camping is het antwoord zo ontzettend voor de hand liggend. Niet dat we zelf alleen maar kamperen en nooit in een hotel overnachten, maar we zijn toch wel aardig gecharmeerd van onszelf en van onze branche. Als je ooit voor de keuze staat om met je gezin te overnachten op een camping of in een hotel en het voelt als een dilemma, dan hier een overzicht van belangrijke voor- en nadelen van kamperen op een camping en overnachten in een hotel.

Hygiëne in hotels versus hygiëne op campings

In de meeste hotels worden hotelkamers elke dag schoongemaakt, de hostels en andere budget-hotels buiten beschouwing gelaten. Als je wilt kan je elke dag beschikken over verse schone handdoeken en in de meeste luxe hotels zal het bed ook regelmatig verschoond worden. Er zal nooit een gebrek zijn aan toiletpapier, zeep en een gevulde minibar. Daarnaast wordt de badkamer alleen maar gebruikt door je kamergenoten, je zit dus alleen opgescheept met de vreemde en vieze gewoontes van je eigen gezin en hebt helemaal niks te maken met de mate van hygiëne van anderen. Er ligt nog wel een risico bij de nauwkeurigheid van de schoonmakers, als je regelmatig in een hotel hebt geslapen weet je dat het schoonmaakteam binnen een hotel wel eens wat over het hoofd ziet.

Op een camping ben je aangewzen op de beschikbare toiletgebouwen en daarmee direct ook op de hygiëne van de medegasten. In een toiletgebouw op een camping lever je een behoorlijk stuk privacy en comfort in. Even uitgebreid douchen behoort vaak niet tot de opties. En ach, is deze eenvoud niet direct de charme van kamperen. Je kan je van top tot teen geboende kinderen wel helemaal schoon naar de kampeerplek proberen te krijgen, je moet van goede huize komen als je ze nog helemaal spik en span in bed krijgt. Tenzij je op een compleet geasfalteerde camping staat.

Slapen in een hotel versus slapen op een camping

Een hotelkamer is helemaal van jou en je gezin, de muren zijn vaak dik genoeg om helemaal niks mee te krijgen van wat je buren doen. Aan de andere kant bestaat een hotelkamer vaak maar uit één ruimte waar geslapen kan worden. Wanneer de kinderen naar bed gaan betekent dit voor jullie als papa en mama dat even televisie kijken vaak niet meer tot de opties behoort, je mag dan hopen dat je beschikt over een balkon waar je je nog even terug kan trekken zonder dat de kinderen er last van hebben. Uiteindelijk zal je gewoon vroeg naar bed moeten, want denk maar niet dat de kinderen rustig aan zullen doen wanneer zij de volgende ochtend in alle vroegte wakker worden.

Als met je gezin gaat kamperen is de kans groot dat je dit op een camping doet die gericht is op gezinnen. Niemand op de camping zal gek opkijken als vanaf half 6 uur ‘s ochtends de eerste kinderstemmen al te horen zijn. Dit betekent overigens niet dat dit een vrijbrief is om je kinderen direct maar luidruchtig tikkertje te laten spelen midden op het kampeerveld, net zoals jij het prettig vindt om rustig wakker te worden zullen andere ouders dit ook vinden. Zorg dat wanneer je een kampeerplek uitzoekt dat dit vlakbij een speeltuintje is, de meeste kinderen kunnen zich daar prima vermaken zonder dat ze het hele veldje wakker schreeuwen.

En dikke muren heb je op een camping niet, als je kind ‘s nachts aan het spoken is zal de rest van het veldje, met name de lichte slapers, dit volop meekrijgen. En andersom uiteraard ook. Ook dit is kamperen en zal vooral op een kindercamping part of the deal zijn. De meeste ouders zullen ‘s nachts liever wakker worden van een huilend kind (empathie) dan van de overburen die het nog iets te gezellig hebben in de voortent (irritatie).

Kosten hotel versus kosten camping

De prijs voor een hotelovernachting ligt vaak twee keer zo hoog als voor een nacht op een camping, plus dat je in een hotel vaak ook nog eens gedwongen wordt om buiten de deur te eten, in de meeste hotelkamers is geen mogelijkheid om te koken. Uit eten gaan is beduidend duurder dan zelf koken.

De opstartkosten voor kamperen zijn wel een stuk hoger voor kamperen, je hebt namelijk een kampeermiddel nodig plus alle benodigde kampeerinventaris. En dat kan er zo’n eerste keer nogal inhakken.

Locatie en aankomst

Een hotel kies je vaak niet omdat je de hele dag op je hotelkamer wil zitten, een hotel kies je vaak op basis van wat er in de omgeving allemaal te doen is. Daarom zijn er ook veel hotels te vinden in grote steden. Maar wat nou als je een natuurliefhebber bent, het is goed zoeken naar een hotel midden in het bos en als je al een hotel hebt gevonden op een unieke locatie dan is de prijs er ook naar en is vroeg boeken vaak noodzakelijk.

Camping zijn juist vaak gelegen in natuurrijke gebieden, de keuze voor een camping wordt vaak gemaakt aan de hand van de beschikbare faciliteiten op de camping, terwijl de faciliteiten van een hotel vaak van ondergeschikter belang zijn als het doel is om de omgeving te verkennen, zolang de basis maar goed is.

Bij een camping komt een groot sociaal aspect kijken, zo wordt het over het algemeen niet erg gewaardeerd dat je laat in de avond op een camping arriveert. Los van dat het pittig opbouwen is in het donker zullen de buren het niet altijd op prijs stellen dat er laat nog rumoer is. De meeste campings die zich richten op gezinnen met kinderen hanteren daarom ook een uiterlijke aankomsttijd. In een hotel maakt het vaak niet uit dat je veel te laat aankomt, zelfs in de nacht zal de nachtportier jullie nog welkom heten.

De kampeer-ervaring versus hotel-ervaring

De kindertijd is maar voor even, vakantieherinneringen zijn voor het leven. Het klinkt verschrikkelijk cliché maar het is ook zo ontzettend waar. Het korte termijn effect van een vakantie is ontspanning, het lange termijn effect is het creëren van fijne herinneringen. Een camping zoek je uit op de totaalbeleving en dit is exact wat de vakantieherrinering voor het leven maakt. Een hotel heeft dit effect over het algemeen niet, een hotel is uiteindelijk maar de plek waar geslapen en gegeten wordt.

Een hotel is uitermate geschikt voor een luxe explosie, maar dat een kind nadien zegt dat het bad in de hotelkamer zo verschrikkelijk lekker was of dat het ontbijt zo uitgebreid was, die kans is klein. Er zijn uitzonderingen natuurlijk, een thema-kamer in het Efteling hotel zal zeker indruk maken op een kind. Maar dan hebben we het ook over bedrijf die de totaalbeleving hoog in het vaandel heeft staan, de meeste campings, en dan met name de kindercampings gaan vaak ook voor die totaalbeleving.

En wat wat waarderen De Berenkuil gasten

Wij als kindvriendelijke camping De Berenkuil hebben te maken met veel herhaalbezoeken, duizenden kinderen hebben hebben hun hele basisschooltijd bij ons de zomervakantie gevierd.  We hebben inmiddels wel een aardig goed beeld van wat de essentie van kamperen is en wat het meer waardevol maakt dan welke andere manier van vakantie vieren dan ook.

 
Kamperen
Kamperen

Quality time met het gezin

Kamperen is zo compleet anders dan als het thuis is, je bent op een hele andere manier op elkaar aangewezen zonder de dagelijkse verplichtingen. Een gezin wordt hechter door te gaan kamperen. Die uitspraak durven wij best te doen.

Je waant je in een andere wereld

Zodra je bij ons onder de poort doorrijdt rijd je andere wereld in, een wereld die vakantie ademt. Dit is de hoofdreden dat wij veel mensen uit de buurt als gast hebben, je hoeft niet ver weg om een vakantiegevoel te krijgen.

Leuk recreatieprogramma

Als de kinderen het naar hun zin hebben dan is het voor de ouders ook een geslaagde vakantie, die horen we vaak voorbij komen. Het is ons recreatieteam die er dagelijks voor zorgt dat de kinderen voldoende worden vermaakt en uitgedaagd. O, en verwacht bij ons geen typetjes.

Geniet van de natuur

We krijgen wel eens de “klacht” dat de vogels te hard fluiten of dat het ‘s avonds oorverdovend stil is. Met name gasten die uit drukbevolkte gebieden komen zijn dit soort geluiden en stiltes niet gewend. Eenmaal gewend is de schoondheid van de pure natuur een belangrijke reden om naar De Berenkuil terug te gaan.

Kamperen maakt gelukkig

Buitenleven is gezond, en laat dat nou net de rode draad zijn van kamperen. En zelfs als je binnen bent ben je vaak maar een tentdoek-dikte verwijderd van buiten. Op een camping is het onmogelijk om de buitenlucht te vermijden, en dat is gezond voor je.

Laat de mobiel links liggen

De mobiele telefoon en internet is tegenwoordig voor veel mensen levensbehoefte nummer 1 en natuurlijk prima dat je thuis en werk eigenlijk niet meer zonder kan, maar wat is de noodzaak van continu je telefoon in de hand op de camping. Het merendeel van onze gasten leert tijdens hun kampeervakantie weer hoe fijn het is om om je heen te kijken en te genieten van de omgeving. Thuis is thuis, werk is werk, maar je bent nu op vakantie!

Kamperen kan ook luxueus

Kamperen betekent niet per definitie dat je luxe moet opofferen. Veel campings verhuren tegenwoordig compleet ingerichte tenten, deze glamping tenten zijn vaak van alle gemakken voorzien. Op de Berenkuil verhuren we ingerichte tenten, een stapje luxer zijn onze houten vakantiehuisjes.

Ontmoet!

Kamperen is een groot sociaal gebeuren, de ideale plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Het leuke je medegasten is dat ze gelijkgezind zijn, jullie hebben immers allemaal bewust gekozen voor dezelfde camping. Naast nieuwe mensen ontmoeten is de kans groot dat je ook kennismaakt met dieren. Op de Berenkuil is de kans groot dat je de eekhoorntjes rond ziet struinen, dat je een reeenfamilie weg ziet huppen en dat je ‘s avonds vergezeld wordt door het ge-oehoe van een uil.